Brenno de Winter is geboren te Ede op 6 december 1971. De Winter is een Nederlandse onderzoeksjournalist met specialisatie in IT-beveiliging en privacy. Hij schrijft voor verschillende vaktijdschriften (onder andere PC-Active en Computer!Totaal), nieuwswebsites (onder andere NU.nl en Webwereld), diverse e-zines en eigen uitgaven. Villamedia Magazine roept De Winter in december 2011 uit tot Journalist van het Jaar.
Vanaf 1993 schreef De Winter software voor bedrijfsmatige toepassingen. Sinds 1995 richt hij zich op projecten met opensourcesoftware als basis. Vanaf eind negentiger jaren geeft hij hierover lezingen en trainingen en adviseert hij organisaties over hun IT-beveiliging.
Vanaf 2000 is De Winter ook als journalist werkzaam. De door hem geschreven artikelen in vaktijdschriften richten zich vooral op de zakelijke kanten van de IT-industrie en de technische facetten van opensourcesoftware en IT-beveiliging. In zijn werk als onderzoeksjournalist maakt hij veelvuldig gebruik van de Wob. Dit heeft in het verleden tot controverses geleid.
In 2011 is De Winter onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek. Voor het blootleggen van zwakheden in de OV-chipkaart en het centrale systeem ervan heeft hij een kraak uitgevoerd. Het bedrijf achter de OV-chipkaart heeft aangifte gedaan. De Winter is door het Openbaar Ministerie aangemerkt als verdachte voor het manipuleren van waardekaarten, het voorhanden hebben van middelen om dat te doen en computervredebreuk. Hij riskeert hiervoor zes jaar gevangenisstraf. Zelf geeft hij aan dit te hebben gedaan als onderdeel van het journalistieke onderzoek om de zwakheden van de OV-chipkaart bloot te leggen en aan de kaak te stellen.
Bij het aantonen van de zwakheden waren ook journalisten van onder andere de NOS, de publieke omroep Powned, Webwereld, RTV Rijnmond betrokken. Tegen hen zou geen aangifte zijn gedaan. Om de juridische kosten te betalen startten NU.nl, Webwereld, PC-Active en GeenStijl een actie om geld in te zamelen. Binnen een uur werd de noodzakelijke €2.500 opgebracht en de gelden bleven komen. De zaak sleept lang en heeft volgens De Winter invloed op zijn werk. Hij geeft nu ook aan gehinderd te worden in zijn werk door het Openbaar Ministerie. De Nederlandse Vereniging van Journalisten steunt De Winter in zijn zaak.
Op 8 september 2011 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat Brenno de Winter zorgvuldig heeft gehandeld en de grenzen van het toelaatbare niet heeft overschreden. Bovendien wordt in deze zaak belangrijker geacht dat De Winter de kwetsbaarheid van de ov-chipkaart heeft aangetoond, dan de fraude.