Prof. dr. ing. Dave H.A. Blank (Amsterdam, 1953) is in 1991 gepromoveerd aan de Universiteit Twente bij de faculteit Technische Natuurkunde op het gebied van hoge temperatuur supergeleidende dunne lagen onder supervisie van prof. Horst Rogalla. Hierna werd hij bij de Universiteit Twente universitair docent bij de leerstoel Lage Temperaturen. In 1998 verbleef hij gedurende een jaar in Stanford University, USA, bij de Materials Science groep van prof. Mac Beasley en prof. Theodore Geballe. Terug in Twente werd hij programma directeur van het onderzoeksinstituut MESA+ op het gebied van materiaalkunde van interfaces. In november 2002 werd hij hoogleraar van de leerstoel Inorganic Materials Science van de faculteit Technische Natuurwetenschappen, Universiteit Twente. Sinds 1 januari 2007 is hij wetenschappelijk directeur van MESA+, het instituut op het gebied van de nanotechnologie in Nederland en één van de grootste wereldwijd.
Hij begon zijn studie aan de toenmalige LTS, Enschede (TTO-stroom) om vervolgens na de MTS (werktuigbouwkunde) en de HTS (Fysische Techniek) te studeren aan de THT (Technische Natuurkunde). Hij kwam in dienst van de THT als technicus en is via promotie tot doctor nu hoogleraar aan de universiteit. In 2003 heeft hij de VICI-laureaat van de Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek ontvangen (1.25 MEuro) voor vernieuwend onderzoek.
Dave is naast auteur van meer dan 200 wetenschappelijke artikelen, schrijver van populair wetenschappelijke artikelen. Hij is hoofdredacteur van Natuurkunde.nl, een website die VWO leerlingen moet enthousiasmeren voor bèta. Hij is betrokken bij het opzetten van de nieuwe bachelor opleiding Advanced Technology, een multidisciplinaire brede technische opleiding aan de Universiteit Twente. Hij is lid van de Adviesraad ROC van Twente.