Dirk De Wachter werd geboren in Wilrijk, op 3 maart 1960 en groeide op in Boom. Hij is psychiater en professor aan de KU Leuven en tevens verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van Kortenberg.
Dirk De Wachter heeft in Vlaanderen bekendheid verworven door zijn artikelen in verschillende kranten, waarin hem vaak om zijn mening werd gevraagd na geweldsdelicten zoals de steekpartij in Sint-Gillis-bij-Dendermonde of verkeersagressie. Hij verwierf meer bekendheid in zowel België als Nederland nadat in oktober 2012 zijn boek Borderline Times verscheen dat uitgroeide tot een succesboek, waarin hij de ziekte van de maatschappij analyseert. Zelf zegt hij daar over: “Ze zeggen dat ik ingewikkelde dingen op een eenvoudige manier kan uitleggen. Ik heb jarenlang lezingen gegeven door het hele land. In culturele centra en kleine zaaltjes. Wat is anorexia, depressie, psychose en borderline? Met name over dat laatste kreeg ik steeds meer vragen: ‘U heeft het over relationele instabiliteit, dokter. Ik ben aan mijn derde huwelijk, maar ik ben toch geen patiënt?’ In Borderline Times schreef ik op wat er door de jaren heen tot mij kwam.”
Ook in zijn nieuwste boek toont hij zich bezorgd over mens en wereld. „Als we niets doen gaat de boel naar de vaantjes. Ook Borderline Times was geen eenvoudig boek, maar het werd wel zo ervaren. Mijn vrouw, die huisarts is en met haar voetjes in de praktijk staat, zegt: Dirk, maak je geen illusies. Bij de helft van de mensen die Borderline Times kochten, staat het boek nog ongelezen in de kast. Ze kopen het omdat het wordt gehypet via Facebook, YouTube en Twitter”. Volgens De Wachter zou de westerse samenleving voldoen aan de negen criteria van borderline. In zijn tweede boek: Liefde. Een onmogelijk verlangen? schrijft De Wachter over de liefde die in de westerse maatschappij, in zijn ogen, een onderdeel van de consumptiemaatschappij geworden is. Vergeleken met zijn vorige boek betrekt de auteur kunst en literatuur om zijn mening te verduidelijken. De Wachter schreef onder andere:
Stress, trauma en dissociatie: een gezinsgerichte benadering, 2007
Borderline Times, in 2012.
Liefde. Een onmogelijk verlangen? in 2014
De wereld van De Wachter, 2016