Gerard Kemkers (Groningen, 8 maart 1967) is een Nederlandse oud-langebaanschaatser en oud-schaatscoach. Tegenwoordig is hij werkzaam als manager Performance Center bij de voetbalclub FC Groningen.
Kemkers vormde als stayer een populair schaats duo met allrounder Leo Visser, maar heeft altijd een beetje in Vissers schaduw gestaan. In seizoen 1988/1989 weet hij als eerste Nederlander een wereldbeker op zijn naam te schrijven; op de 5000/10.000 meter. Op de Olympische Winterspelen in Calgary (1988) veroverde Kemkers op de vijf kilometer brons, achter de Zweed Tomas Gustafson en Leo Visser.
Na zijn schaatscarrière was Kemkers trainer van de lokale schaatsclub in Collalbo (Zuid-Tirol) en volgde Kemkers de Academie voor Lichamelijke Opvoeding waarna hij gymnastiekleraar werd, totdat hij trainer werd van de KNSB-Kernploeg en vervolgens in 2002 coach werd van de TVM-schaatsploeg, waarin hij onder andere met Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage veel successen boekte. Sinds het seizoen 2005-2006 had Kemkers ook jongere generatie talenten in zijn team: zowel Sven Kramer en Ireen Wüst als Paulien van Deutekom kozen voor de TVM-ploeg. Op 21 december 2006 werd Kemkers tijdens het NOC*NSF Sportgala verkozen tot Coach van het Jaar (Nederland) 2006.
Het jaar 2007 begon voor Kemkers eveneens uitstekend: Sven Kramer werd Europees en wereldkampioen, Ireen Wüst haalde zilver op de Europese kampioenschappen en werd eveneens wereldkampioen.. Een uitverkocht Thialf bedankte Kemkers door, terwijl de kampioenen werden rondgereden in de arrenslee, luidkeels “Gerard bedankt” te scanderen.
Tijdens de Olympische Winterspelen 2010 werd Kemkers met Kramer kampioen op de 5.000 meter en met Wüst kampioen op de 1.500 meter. Op de 10 kilometer werd Kramer echter gediskwalificeerd, toen hij onderweg naar een gouden medaille door Kemkers de verkeerde baan werd ingestuurd. Kemkers werd na de Olympische Winterspelen 2014 voor zijn prestaties als coach van onder anderen Kramer en Wüst benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Diezelfde zomer hield de TVM-schaatsploeg op te bestaan en stopte Kemkers als schaatscoach.
Op 1 december 2014 gaat hij aan de slag bij voetbalclub FC Groningen. Kemkers wordt manager van een topsportzorgcentrum en begint tegelijkertijd als performance manager. Het centrum dient de deuren in juli 2018 te openen op het sportpark Corpus den Hoorn. Ondertussen is de functie van Kemkers binnen FC Groningen veranderd naar manager topsport en talentontwikkeling. Daarnaast is hij adviseur van schaatsploeg Team4Gold.
Gerard Kemkers woont in Peize samen met zijn partner Elke Felicetti – een voormalige olympische schaatsster uit Bolzano – en twee kinderen.