Jan Hommen (geboren in ‘s-Hertogenbosch, 29 april 1943) is een Nederlands bestuurder en topfunctionaris. Hij was van 2009 tot 2013 bestuursvoorzitter van ING Groep. Sinds 2014 vervult hij die functie bij KPMG. Jan Hommen studeerde bedrijfseconomie aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hommen begon zijn carrière bij LIPS Aluminium B.V., een dochteronderneming van LIPS Scheepsschroeven B.V. te Drunen en ELKEM en Alcoa. Na een lange periode met diverse functies bij het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa werd Hommen in 1997 als financiële man bestuurslid bij Philips. Hij bleef er CFO tot 2005, waarna hij commissaris werd bij onder meer de ING Groep en Reed Elsevier. Op 27 januari 2009 volgde hij Michel Tilmant op als bestuursvoorzitter bij de ING Groep, dat door de kredietcrisis diep in de problemen was gekomen.

In zijn eerste jaar zag Hommen af van een salarisvergoeding tot het moment dat er een nieuw beloningsbeleid zou worden vastgesteld. Over 2010 zou Hommen aanvankelijk een bonus van 1,25 miljoen euro krijgen bovenop zijn vaste salaris van 1,35 miljoen euro. ING kreeg vanwege dit besluit veel kritiek te verduren, omdat de bank nog steeds niet de staatssteun had afgelost. Hommen en zijn medebestuurders besloten vervolgens af te zien van de bonus. Hommen werd per 1 oktober 2013 opgevolgd door Ralph Hamers. Op 26 mei 2014 werd bekend dat hij de functie van bestuursvoorzitter bij het veelgeplaagde KPMG ging vervullen.

Jan Hommen is bij zijn vertrek van ING bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau dankzij „de uitzonderlijke bijdrage aan de continuïteit van ING als internationaal bedrijf en de inspanningen voor de aanpassing van de financiële sector na de financiële crisis van 2008”, aldus het ministerie van Financiën.