Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans (Rotterdam, 29 maart 1961) is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij publiceerde meer dan 200 maal (waarvan 20 boeken) over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame veranderingen. Hij is oprichter van ICIS, Drift en Nederland Kantelt.
Na zijn studie toegepaste wiskunde aan de TU Delft, startte hij in 1986 bij het RIVM zijn promotieonderzoek, en promoveerde in 1990 op het IMAGE model van klimaatverandering. Van 1995 tot 1997 werkte hij bij de Verenigde Naties in New York. In 1997 werd Rotmans de jongste hoogleraar van Nederland, aan de Universiteit van Maastricht.
In 1998 richtte hij ICIS op, het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development (ook wel International Centre for Integrative Studies genoemd).
Sinds 2004 is hij hoogleraar “transitiekunde” aan de Erasmus Universiteit. In datzelfde jaar richtte hij DRIFT op, het Dutch Research Institute For Transitions. In 2007 richtte hij samen met o.m. Marjan Minnesma Stichting Urgenda op, een beweging voor innovatie en duurzaamheid. Ook maakte hij deel uit van de lobby voor de Wereldtentoonstelling voor Rotterdam.

Hij publiceerde onder meer:
Transities & transitiemanagement: Oorsprong, status en toekomst, met D.A. Loorbach, Annals of Hematology, 2012
Google docs, PDF Transitieagenda voor Nederland: Investeren in duurzame innovatie, uitgeverij KSI, Rotterdam, 2010
In het oog van de orkaan: Nederland in transitie, uitgeverij Aeneas, 2012
Verandering van tijdperk: Nederland kantelt, met M.J. (v.d.) Linden, uitgeverij Aeneas, 2014
SMO, beschrijving en preview in PDF Ondernemen in transitie.