De rode draad in Karl Raats’ opeenvolgende loopbanen als journalist, marketeer, business developer en docent was dat hij steeds op zoek ging naar manieren om creatief potentieel te ontsluiten, of dat nu bij zijn lezers, klanten, partners of studenten was.
Vanuit die voortdurende fascinatie was het dan ook logisch dat hij in 2006 als onafhankelijk trainer en procesbegeleider in creativiteit en innovatie startte. Als gecertificeerd De Bono trainer in Lateral Thinking, Buzan Licensed Instructor in Mindmapping, post-graduaat in Creativity, Innovation & Change en voormalig partner bij het ‘Centrum voor de Ontwikkeling van het Creatief Denken’, trainde hij wereldwijd enkele duizenden managers, ondernemers en ‘PhD studenten’ en begeleidde hij talloze innovatiesessies.
Maar dat was niet voldoende voor hem. Op 1 januari 2009 riep hij zichzelf uit tot levend experiment in creatief denken waarbij hij zichzelf ging onderdompelen in allerlei kleine en grote creatieve uitdagingen. Dat ontwapenende en hilarische “Pinching the Ostrich” project was erop gericht ook zijn eigen hoofd uit het zand te halen door onder andere het confronteren van zijn eigen angsten en mogelijkheden, want zegt Karl:
“We hebben het recht niet anderen van hun gebaande paden af te knallen vanuit de loopgraven van onze eigen comfortzone”
Juist omdat zijn creatieve exploten integraal deel zijn gaan uitmaken van elke facet van zijn zakelijke en persoonlijke leven, maakt dat hij een veelgevraagd mentor en authentiek spreker is in zowel zakelijke, overheids- als onderwijsmiddens. Zijn aanpak is steeds handzaam en humoristisch en zijn verhaal steeds geënt op de echte wereld.