In 2000 werd Rutger Koopmans benoemd tot directeur bij Nationale-Nederlanden en werd daarmee de eerste ING-‘bankier’ die bij de ING-‘verzekeraar’ op directieniveau werkte.
Geboren (1958) en getogen in Heerlen studeerde hij na zijn middelbare school (gymnasium alpha) Politieke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na zijn afstuderen in 1982 doorliep hij de bankopleiding bij Bank Mees & Hope. Voor die bank werkte hij in Amsterdam, Londen en New York. In die periode behaalde hij zijn MBA aan de University of Rochester (NY) en Erasmus Universiteit. In 1995 stapte hij over naar ING Bank Nederland om mee te bouwen aan de groei van de bank, en was verantwoordelijk voor het segment Bedrijven & Instellingen.
In 2008 verliet hij de financiële sector en startte zijn eigen adviespraktijk. Hij heeft de Gemeente Amsterdam geadviseerd over het armoedebeleid en over dit onderwerp werd regelmatig gepubliceerd. Gedurende een aantal jaren was hij de zakelijk manager van Johan Cruijff en nauw betrokken bij de “fluwelen revolutie”. Ook is Koopmans actief als commissaris naast zijn rol binnen de Raad van Toezicht van Toneelgroep Amsterdam (ruim 13 jaar). Momenteel is hij non managing partner bij Mpartners (een onafhankelijke vermogensbeheerder) en tevens betrokken bij Biomass Feedstock Holding BV, een start-up in de biomassa industrie.
Als ontvanger van de Ethics in Business Award (2007) is dhr Koopmans actief betrokken bij het World Forum for Ethics In Business (WFEB). Daarnaast is hij commissaris bij een aantal bedrijven. Momenteel werkt hij aan een boek (publicatie eind 2017) over drastische veranderingen in je loopbaan.
In zijn vrije tijd gaat hij nog altijd graag naar toneel. Tevens is hij als scheidsrechter actief binnen voetbal en hockey en is vrijwilliger bij Ajax.
Zijn motto: “Je moet kunnen delen om te vermenigvuldigen”